Plantafosz Réz

2016. december 9. péntek
BETÜMÉRET:

A növények természetes ellenállóképességét javító, NPK tartalmú növénykondícionáló, emelt réztartalommal

Nitrogén (N) 4,0 m/V%; Foszfor (P2O5) 19,5 m/V%; Kálium (K2O) 19,5 m/V%; Réz (Cu) komplexben 2,0 m/V%MSDS, okiratok, címke
Plantafosz Réz 04.2/2994-1/2016
(Határozat, 2016.05.06, 680 kb) Plantafosz Réz - MSDS
(MSDS, 2013.02.18, 110 kb) Plantafosz Réz 04.2/206-4/2014
(Okirat, 2014.07.19, 1055 kb)

Kapcsolódó termékek
Kapcsolódó kultúrák

Hatásmód és hatékonyság

A Plantafosz Réz olyan magas réz-, foszfor- és káliumtartalmú készítmény, mely a rézigényes szántóföldi növények és zöldségkultúrák levélkezelésére fejlesztettek ki.

Növénykondicionáló hatását magas foszfonáttartalmának köszönheti. A foszfonátok a foszforossav (H3PO3) sói. Abban különböznek a foszfátoktól (a gyakorlatban elterjedt foszfor műtrágyáktól), hogy egy oxigénatommal kevesebbet tartalmaznak. Ennek köszönhetően gyorsabban áthatol a levél felületén és a növényben is sokkal jobban mozog, mint a standard foszforsav alapú folyékony műtrágyák. Hatására az összes tápelem felvétele intenzívebb lesz és a felvehető foszfor aránya megnő. Kiemelkedő tulajdonsága, hogy a felszívódó peszticidek mozgását is elősegíti a növényekben, jelentősen javítva ezáltal a hatékonyságukat. 

Fokozza a fitoalexinek képződését, melyek a növények védekezôrendszerének az alapjai. Hatásukra a sejtfal megvastagodik és a növényi kórokozók növekedése lelassul a spóraképződés gátolt lesz. Egyben olyan enzimek is termelődnek, melyek a növény egyéb védekezőfolyamataival összekapcsolódva a fertőzés leküzdését eredményezik.

Amennyiben növényvédő szerekkel együtt használjuk, mindig végezzünk keverési próbát. Nem keverhető levéltrágyákkal, savas kémhatású növényvédő szerekkel. A Plantafosz Réz keverhető rézoxiklorid, mankoceb (Vondozeb Plus) és kéntartalmú gombaölő szerekkel (Microthiol Special), valamint egyéb WG, WP formulációjú növényvédő szerekkel és a legtöbb rovarölőszerrel. A permetlében tapadásfokozóként csak nem ionos készítmények használhatók (Superspray). Fontos, hogy a permetléhez először mindig a Plantafosz Réz-t adagoljuk.

Felhasználási javaslatok

Felhasználható valamennyi szántóföldi és zöldségkultúra levélkezelésére az alábbiak szerint:

Szántóföldi növényekben legfeljebb egy alkalommal a tenyészidőszak alatt, 3-4 l/ha mennyiségben, 250-300l/ha vítmennyiséggel akalmazandó.

Kalászos gabonafélékben bokrosodás végétől, 2-nóduszos állapotig javasolt a készítmény kijuttatása. A Plantafosz Réz és az Amalgerol 3-4 l/ha-os dózisának a kombinációjával kifejezetten jó hatást érhetünk el a kalászosokban. A Plantafosz Réz jól kombinálható a kalászosokban használatos növényvédő szerekkel (Rubric, Riza 250 EW, Milstar, Nuance 750 WG, Nuance Star, Nuance Super, Saracen Pack, Caliban, Herbaflex, Rapid CS) figyelembe véve a felhasználásra vonatkozó előírásokat.

Napraforgóban és kukoricában 6-8 leveles fejlettségnél javasolt a felhasználása.

Repcében virágzást megelőző idôszakban ősszel vagy kora tavasszal kell kijuttatni.

Zöldségfélékben a tenyészidőszak alatt legfeljebb egy alkalommal, palántázás után vagy 6-8 leveles fejlettségnél a Plantafosz Réz 3-4 l/ha dózisát kell alkalmazni. Szükséges vízmennyiség 250-300 l/ha.

Szőlőben* 3 l/ha dózisban állománypermetezéssel, 1-(2) alkalommal.

Almában* 4 l/ha dózisban sziromhullás kezdetétôl állománypermetezéssel.

A méhek és egyéb beporzást végző rovarok védelme érdekében virágzási időszakban nem alkalmazható! Virágzó gyomnövények jelenléte esetén nem alkalmazható!

Eltarthatóság

Eredeti csomagolásban száraz, hűvös, jól szellőző, fagymentes, napsütéstől védett helyen, sugárzó hőtől távol 3 évig eltartható.

Kiszerelés

20 l


Felhasználás előtt mindig olvassa el és tartsa be a termék címkéjén leírt utasításokat!

Keresse meg területi képviselőjét!
Cheminova Magyarország Kft.
1027 Budapest Ganz u. 16. 2. emelet
Tel: +36 1 336 21 20
Fax: +36 1 336 21 21
E-mail: cheminova@dportal.hu
HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre
VIDEÓK
KÉPEK
SZAVAZÁS

A 2016-ban tapasztalt erős drótféreg fertőzést követően 2017-ben tervezi a kukorica, napraforgó vetéskor a Kentaur 5 G talajfertőtlenítő használatát?

Igen

Nem
Az eredmény a szavazás után jelenik meg.